Hello, my name is… Je naam achterlaten in de publieke ruimte als millenia-oude gewoonte

Van oudsher hebben mensen de aandrang om hun naam te schrijven op objecten in de stad of de natuur, met name tijdens bijzondere reizen in het buitenland. Dit verschijnsel gaat welbeschouwd terug tot de prehistorie. In grotten in verschillende landen wereldwijd zijn niet alleen duizenden jaren oude tekeningen maar ook …

Street art in optima forma Artistieke interventies in alle soorten en maten

Stellen dat street art veelzijdig is, is een understatement. De kunst dient zich in alle (on)denkbare soorten en maten aan. Beschilderde oppervlakten van reusachtig formaat worden afgewisseld met ‘interventies’ op menselijke schaal. Uitbundig kleur- en materiaalgebruik manifesteert zich naast eenvoud en soberheid. Fantasierijke voorstellingen worden afgelost door realistische afbeeldingen en …

When a bike is stolen, a fairy dies En andere berichten op straat die aan je aandacht zijn ontsnapt

De stedelijke infrastructuur biedt niet alleen ruimte aan verkeersborden en een stortvloed aan reclame, maar fungeert ook als medium voor nog een andere vorm van communicatie. Communicatie die voor de verandering niet aanmaant de wet na te leven of verleidt tot irrationele aankopen van spullen die onnodig zijn, maar die …

Street art die kleeft en beklijft Reclame verpakt als sticker art

Laat de voorspelbare en eentonige reclameposters van bekende merken op bushokjes en aanplakborden voor wat ze zijn. Speur in plaats daarvan eens de minder prominente plekken in de openbare ruimte af en merk op dat juist daar wordt geadverteerd voor veel mooiere, spannender en belangrijker zaken. Kunstenaars, illustratoren, fotografen, muzikanten, …

Vandaag te bewonderen, morgen foetsie De vergankelijke aard van street art

Kunst in musea wordt zorgvuldig geconserveerd en zo nodig gerestaureerd om tot in lengte van dagen behouden te blijven. Street art daarentegen is – heel kenmerkend – in principe een eindig leven beschoren. Sommige street art valt jarenlang te bezichtigen0, denk met name aan muurschilderingen (hoewel die eigenlijk in een …

Van museumzaal naar straathoek Van Caravaggio tot Dalí, van de Mona Lisa tot De Schreeuw

Geen tekenaar, schilder, beeldhouwer of street artist die niet heeft afgekeken van kunstenaars uit vroeger tijden. Kunst is vaker wel dan niet (ten dele) geïnspireerd op andere kunst, zo kan je wel zeggen. In al haar verscheidenheid is street art niet alleen beïnvloed door tal van andere kunststromingen, maar staat …

Kunst waar je je hart aan kan ophalen Hello streetheart!

Het hart; in de christelijke symboliek wordt daarmee in het algemeen verwezen naar Jezus, in sommige contreien wordt het geassocieerd met intelligentie en wijsheid, maar nagenoeg overal staat het primair symbool voor liefde. Wereldwijd is het hart een van de meest veelvoorkomende zinnebeelden en al vanaf jonge leeftijd zijn kinderen …

Georkestreerde chaos en superieure nonsens Street art collages onder de loep

Een verrukkelijke chaos van lukraak gekozen beelden en woorden waarin je na herhaaldelijk kijken nog nieuwe dingen weet te ontdekken. Wat kan dat anders zijn dan een collage? Door de eeuwen heen duikt de collagetechniek op verschillende momenten en locaties op, maar kende zij pas na 1900 – tijdens de …

I spray for you Next time I go painting you are welcome to tag along!

Getuige de talloze afbeeldingen van spuitbussen, markeerstiften en verfrollers die je op straat tegenkomt, kan je niet anders concluderen dan dat graffitispuiters en street artists er bijzonder tuk op zijn te verwijzen naar het materiaal dat hen in staat stelt hun artistieke competenties te etaleren. Kunst over het maken van …

Stripfiguren en actiehelden in de openbare ruimte Super Mario & Batman knokken om een muurtje

Tal van graffiti-spuiters en street artists hebben een zelfverzonnen cartoonesk figuurtje tot hun handelsmerk verheven. KBTR en Oxalien zijn twee in het oog springende voorbeelden. Het zijn de namen van zowel die malle wezentjes als van de kunstenaars zelf. De driftige dwerg met rode puntmuts en de opgeblazen roze kauwgombal …

Handelsakkoorden kunnen Nederland niet liberaal genoeg zijn

Gewobde documenten laten zien hoe nonchalant en dogmatisch de Nederlandse overheid haar standpunten ten aanzien van het handelsakkoord TiSA (Trade in Services Agreement) heeft bepaald. Van meet af aan was het doel om de nationale dienstensector zoveel mogelijk te liberaliseren, zonder raadpleging van experts uit verschillende geledingen van de samenleving …

TiSA: blauwdruk voor toekomstige handelsverdragen (1/5)

Al jarenlang wordt door tientallen landen onderhandeld over een vrijwel onbekend verdrag dat betrekking heeft op alle denkbare vormen van dienstverlening. Eindelijk een handelsakkoord waar iedereen van zal profiteren, of een pact dat de rode loper uitrolt voor nog meer neoliberalisme? Maak kennis met TiSA. Het is maart 2017 als …

Uruguay kwam, zag en trok zich terug uit TiSA (4/5)

In landen die behoren tot het mondiale Zuiden zijn nog lang niet zoveel onderdelen van de economie geliberaliseerd en geprivatiseerd als bij ons. Is de dienstensector van ‘zwakkere TiSA-broertjes’ een gemakkelijke prooi voor westerse multinationals? Dankzij een sterke campagne kregen vakbonden, ngo’s en burgerbewegingen in Uruguay hun regering zover het …

Het laatste TiSA-obstakel: vrijhandel versus bescherming persoonsgegevens (5/5)

Sinds de komst van Donald Trump liggen de TiSA-onderhandelingen stil. Als de gesprekken worden hervat, moet er over enkele zaken nog overeenstemming worden bereikt. Het grootste struikelblok? Ongebreidelde gegevensstromen over grenzen heen versus de privacy van honderden miljoenen burgers.  Het ongeloof was groot toen de wereld op 9 november 2016 …