De US Chamber of Commerce is de grootste gorilla in Washington

Geen organisatie oefent in Washington D.C. zoveel invloed uit op overheidsbeleid en wetgeving als de U.S. Chamber of Commerce. Om de belangen te behartigen van talrijke industrieën voert zij rechtszaken en agressieve lobbycampagnes, mengt ze zich actief in de politiek en verkiezingen en schroomt ze niet om controversiële standpunten in te nemen. Mede dankzij nauwe banden met de 117 American Chambers of Commerce wereldwijd, kan de Chamber haar neoliberale gedachtegoed ook buiten de VS uitdragen.

Als premier Mark Rutte samen met speciaal gezant van de StartupDelta Neelie Kroes in februari 2016 op rondreis is door Californië, staat het ene bedrijfsbezoek in Silicon Valley na het andere op het programma. Het doel van de handelsmissie is de banden met de aldaar gevestigde hightech ondernemingen te intensiveren en Nederland als lucratieve vestigingsplaats in Europa nog eens goed onder de aandacht te brengen. 

Naast veelvuldig handen schudden met Jan en alleman spreken Rutte en de zijnen serieus met verschillende topmensen uit het bedrijfsleven, waaronder die behorend tot de Silicon Valley Tax Directors Group. De SVTDG is een in 1981 opgerichte lobbyclub die meer dan negentig multinationals vertegenwoordigt en zich kort gezegd tot taak heeft gesteld de wereldwijde belastingen voor Google & Co omlaag te krijgen. Tijdens de handelsmissie vraagt Rutte de SVTDG wat Nederland moet doen om zijn gunstige belastingklimaat te behouden en te verbeteren.

Een minister-president die van een lobbyclub verlangt te horen hoe het beter kan – dat laat de SVTDG zich geen twee keer zeggen. Enkele maanden later, in mei 2016, ploft er bij Rutte inderdaad post uit Capitola, Californië op de deurmat. Dezelfde brief belandt ook bij de ministers van Financiën (Jeroen Dijsselbloem), Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (Lilianne Ploumen), Economische Zaken (Henk Kamp) en de staatssecretaris van Financiën (Eric Wiebes). Op vijf kantjes zetten drie medevoorzitters van de SVTDG nauwgezet uiteen wat Nederland te doen staat om fiscaal aantrekkelijk te blijven voor Amerikaanse techgiganten.

Lees het hele artikel op Follow the Money.